Облік в неприбуткових організаціях: міфи та реальність

Опубліковано Olena at 19 Жовтня, 2023

До неприбуткових організацій відносять підприємства, організації, установи, створені для провадження наукової, освітньої, культурної, оздоровчої, екологічної, релігійної, благодійної, соціальної, політичної та іншої діяльності з метою задоволення потреб та інтересів громадян у межах, визначених законодавством України, без мети отримання прибутку.

Згідно з нормами ПКУ неприбутковими є не всі неприбуткові організації (далі — НПО), а тільки ті з них, які не є платниками податку на прибуток. Не можуть бути НПО: кредитні спілки, відокремлені підрозділи (представництва, філії) нерезидентів (так як вони не є юрособами), об’єднання підприємств, якщо їх метою є комерційна діяльність.

Існують такі найпоширеніші помилкові твердження щодо неприбуткових організацій:

  1. Неприбуткова організація не може здійснювати підприємницьку діяльність

НПО мають право здійснювати підприємницьку діяльність, якщо профільним законом для конкретної НПО не встановлена відповідна заборона. І, звичайно, тільки якщо ця діяльність відповідає меті, для якої НПО була створена. 

2. Неприбуткова організація не веде бухгалтерський облік

Усі неприбуткові організації (як будь-які юрособи) зобов’язані вести бухгалтерський облік.

3. НПО не є платниками податку на додану вартість.

Якщо за останні 12 місяців обсяг оподатковуваних операцій (операцій постачання товарів, робіт, послуг, що підлягають оподаткуванню) перевищує 1 млн гривень – виникає обов’язок зареєструватися платником ПДВ.

Детальніше за посиланням