Фінал проекту «Інтеграція 4.0» в Миколаєві – подія в рамках EU industry days, 9 березня, 10:00-15:00

Опубліковано Olena at 15 Лютого, 2021

9 березня Миколаїв прийме фінал національного проекту «Інтеграція 4.0», який мав за мету єднання напрямів смарт-спеціалізації та кластеризації промисловості та хайтек в регіональному розвитку. Водночас ця онлайн подія матиме нові відтінки – вона буде проходити в рамках заходів Європейських індустріальних днів, які організовуються Єврокомісією за темою «EU competitiveness in the changing global competitive landscape».

Чому ця подія

Проект «Інтеграція 4.0» є в значній мірі інноваційним відразу для 4-х напрямів національних політик – в першу чергу, в регіональному розвитку, але також в інноваційному, промисловому та хайтек. Власне, це типовий перетин сфер державних політик в Індустрії 4.0, й головна ідея проекту полягає саме в покращенні співпраці стейкхолдерів І4.0 в розвитку промислових інновацій на регіональному рівні. Методика проекту також фокусувала на інтеграції 2-х ключових напрямів регіонального розвитку – смарт-спеціалізації та кластеризації. В контексті чисельних виявлених проблем співпраці між категоріями “влада – бізнес – наука – громадськість”, цей проект має вирішальне значення для формування та реального запуску пріоритетних проектів промислових хайтек секторів в 5 регіонах України.

9 березня обговорення фінальних результатів цього проекту буде відбуватись також під новим кутом погляду – «яким чином ця співпраця веде до зростання конкурентоспроможності українських регіонів, й в рамках зростання конкурентоспроможності всього Євросоюзу».

Подію приймає Морський кластер України, який базується в Миколаєві, учасник проекту «Інтеграція 4.0». Завдяки сильним міжнародним позиціям своїх учасників Морський кластер вже має розвинуту політику інтеграції в європейські ланцюги доданої вартості, а в 2020 розпочав інтеграцію регіональної інноваційної екосистеми для суднобудування й ширше – морської галузі.

Як це буде відбуватись

Подія планується в онлайн форматі, але з модерацією через офлайн студію з Миколаєва. Спочатку з короткими оглядами результатів проекту виступлять регіони, учасники проекту «Інтеграція 4.0» – запрошуються представники з Києва, Харкова, Запоріжжя, Вінниці та Миколаєва. Будуть розглянуті як питання ефективності нової методики проекту, так і результатів – які конкретні проекти регіонального розвитку отримали стейкхолдери та сформовані навколо них команди проектів. Після цього відбудеться кілька блоків дискусій щодо різних аспектів проекту – зокрема,

  •   Аспекти створення інноваційної екосистеми промислових хайтек секторів.
  •   Пріоритетні інструменти інноваційного розвитку для промисловості.
  •   Інструменти та політики співпраці та покращення колективної спроможності реагувати на виклики зростання на регіональному рівні.
  •   Програми та проекти інтеграції в європейські ланцюги доданої вартості та європейські програми розвитку.

Одна з найбільш цікавих тем – це демонстрація нової ролі інноваційних кластерів, як каталізаторів та консолідаторів регіонального розвитку.

Регіональний та національний контексти

Цей захід входить в перелік ключових подій національної Індустрії 4.0, платформи Industry4Ukraine і як фінал важливого окремого проекту, й з точки зору інтеграції в інші проекти регіонального та національного рівнів. Зокрема, організатори очікують наступних результатів

  • Нова модель співпраці регіональних стекйкхолдерів може стати основою загально української версії «підприємницького відкриття» (EDP), що є поточним етапом державного проекту смарт-спеціалізації, і який триває з 2017 року. Й це важливо для всіх регіонів України.
  • Кластери хайтек мають спільно побудувати «новий рубіж оборони» в процесах потужної де-індустріалізації регіональних економік й показати нові перспективи саме в пост-індустріальному, високотехнологічному розвитку.
  • На рівні окремих регіонів подія має закріпити пріоритети спеціалізації, що є консолідованими як в середовищі регіональних влад, так і серед промисловців та хайтек секторів.
  • Й  разом з партнерами національного рівня – асоціація АППАУ, платформа Industry4Ukraine, – подія має запропонувати чіткі пріоритети інтеграції в європейські ланцюги доданої вартості, що й відповідає параметрам заходу від Єврокомісії.

Інформація для партнерів

В рамках цієї події передбачається залучення партнерів від регіональної влади Миколаєва, промислових та хайтек секторів. Захід не фінансується ЄС, тому всі витрати по організації, логістиці, залученню та промоції несуть головні організатори – Морський кластер України та платформа Industry4Ukraine. Відповідно ми запрошуємо до співпраці спонсорів та медіа-партнерів, органи державної влади як на регіональному, так і на національному рівнях. Захід буде широко висвітлюватись на цих рівнях, а також на рівні Єврокомісії.

Довідка про проект «Інтеграція 4.0»

Міні-проект «Інтеграція 4.0» триває з жовтня 2020 по лютий 2021 в 4-х регіонах України – Київській, Вінницькій, Харківській та Миколаївській областях. Головний виконавець проекту – Асоціація «підприємств промислової автоматизації України» (АППАУ) також залучила регіон Запоріжжя, де триває зараз проект кластерного розвитку ClusteRISE. В регіонах співвиконавцями є координатори відповідних кластерів: ІАМ кластери в Запоріжжі та Харкові, Морський кластер в Миколаєві та приладобудівний кластер в Вінниці. Київську область курують безпосередньо АППАУ та головний партнер – замовник проекту Інститут Економіки та Прогнозування НАН України. Цей проект є частиною проектів регіонального розвитку, що виконуються в рамках проектів регіонального розвитку за підтримки Мінрегіону й за кошти ЄС.